ENACT - AUTISM
Foreldreveiledning
I 2023 fortsetter vi prosjektet med foreldreveiledning (ENACT) med veiledningskursene De utrolige årene for autisme (DUÅ) og Førstehjelpen for foreldre (FFF).
​
For hvem?
Målgruppen er foreldre til barn med autismespekterdiagnoser (ASD) i alderen 3-6 år. Målet er å bedre forståelsen for hva autisme er, å gjøre foreldre til barn med autisme tryggere i sin rolle, samt å gi foreldre verktøy til å samhandle og kommunisere med barnet. Veiledningen legger opp til aktiv og interaktiv deltakelse med anledning til å treffe andre foreldre til barn med autisme, drøfte og diskutere for å øke forståelsen og kunnskapen om hvordan autisme gir seg uttrykk hos deres barn. Begge eller en av foresatte kan delta.
​
Foreldreprogrammene er et forskningsprosjekt i regi av prosjektleder Maj-Britt Posserud. Å delta i prosjektet betyr at man som forelder ikke kan velge om man vil få DUÅ eller FFF, man blir tildelt et av kursene, og man vil bli forespurt om å svare på spørsmål om seg selv og sitt barn før oppstart, etter programmet er avsluttet, og etter et og to år.
​
De Utrolige Årene (autismetilpasset)
DUÅ til foreldre til barn med autisme går over 13 uker fra februar/september med ukentlige 2 ½ timers møter i små foreldregrupper.
​
Temaene som dekkes i programmet er blant annet kontaktetablering gjennom barnestyrt lek og barnets interesser, utviklingsstøtte i forhold til begreper og språk, følelser, regulering og sosiale ferdigheter. Andre temaer er hvordan støtte barnets evne til å regulere seg selv og bruk av grensesettende strategier.
Datoer: 2.5 timer samlinger/uke (dagtid) vår/høst, 13 ganger, med pause i ferier.
​
Førstehjelp For Foreldre
FFF består av tre interaktive dagsseminarer/workshop der vi går igjennom grunnleggende prinsipper og tema i forhold til barn med autisme.
Vi har en heldag/måned over vår/høst med interaktiv undervisning. Kurset bygger trinn for trinn forståelsen for hvordan hjelpe barn med autisme å tilegne seg noen av de ferdighetene barnet trenger. Dere vil derfor ha størst utbytte av å bli med på alle kursdagene.
Tema dag 1: Læring, motivasjon, sensoriske vansker, stress.
Tema dag 2: Språk, kommunikasjon, PECS, dagtavle.
Tema dag 3: Dagliglivets ferdigheter, spising, søvn, bruk av do.
Det er god avstand mellom kursdagene, slik at dere kan erfare hvordan teorien fungerer i praksis og ta opp nye spørsmål/utfordringer til neste kursdag.